Categorie:
Contract
De verhuurder kan een huurcontract alleen maar opzeggen om een beperkt aantal redenen. Dit is wettelijk bepaald. Deze reden zijn:
- De huurder gedraagt zich niet als goed huurder, bijvoorbeeld bij een grote huurachterstand of bij ernstig overlast.
- Bij het einde van een tijdelijk contract waarbij is bepaald dat je de woning moet verlaten na afloop van het contract.
- LET OP: ook al staat in uw contract dat het tijdelijk is, betekent niet dat dit ook het geval is. Een huurcontract moet aan meerdere zaken voldoen om als tijdelijke huurovereenkomst te dienen. Laat dit zeker door ons nakijken als u twijfelt!
- Wegens dringend eigen gebruik. Hieronder kunnen 2 dingen worden verstaan:
- Dringend eigen gebruik omdat de verhuurder de woning zelf wil bewonen. Dit mag pas nadat de verhuurder drie jaar eigenaar is.
- Als de verhuurder de woning wil slopen of renoveren. Hier zitten ook strenge regels op, dus neemt contact met ons op als dit voorkomt.
- Als de eigenaar van de woonruimte failliet gaat, maar er rust nog een hypotheek op de pand. Dit is niet mogelijk als u de woonruimte al huurde voordat de eigenaar de woning kocht.
- Gewone verkoop van de woning is nadrukkelijk geen geldige reden om de huur op te zeggen. Dan krijg u gewoon een nieuwe verhuurder.
Zeer weinig voorkomende redenen:
- Als u weigert een aanbod tot een redelijk nieuw huurcontract te tekenen.
- Als de verhuurder een bestemmingsplan wil verwezenlijken.
- Bij hospitakamers mag de verhuurder tijdens de eerste 9 maanden de huur zonder opgaaf van reden opzeggen.
- Indien in de huurovereenkomst is opgenomen dat verhuurder gaat ‘proefwonen’ met een partner en de relatie binnen 9 maanden stopt.